Aktuellt
Artiklar
2018 > 06
”Genom ett KÄRLEKSFULLT LEDARSKAP stimuleras KREATIVITETEN” /Jan Carlzon
I dagarna släpptes en nyutgåva av Jan Carlzons tidlösa ledarskapsbok ”Riv Pyramiderna!”. Boken används som kurslitteratur på Harvard Business School, den har sålts i mer än 50 länder och har utsetts till den viktigaste händelsen inom svenskt ledarskap.
Jag citerar Carlzon flera gånger i min egen bok ”Allt är chefens fel” eftersom jag verkligen tror på hans budskap. Ett ledarskap som styrs av rädsla hindrar människors inre kraft att komma fram. Det får människor att vilja flyga under radarn och göra så litet som möjligt. När du är rädd att göra fel eller inte duga så begränsar du dig själv och går på halvfart.
Om du däremot jobbar i ett varmt klimat som skapar respekt och tillit - då kan du växa, ta ansvar och använda din fulla kapacitet.
Lyssna gärna på när Jan är gäst i DI-podden Förnuft & Känsla. Avsnitt 50.
Hur är kulturen där du jobbar, kan du vara ditt bästa jag?
Läs mer om eller beställ boken "Allt är chefens fel" på Adlibris https://www.adlibris.com/se/bok/allt-ar-chefens-fel-9789188751492
eller läs mer om våra tjänster inom chefsstöd och mentorskap.
Ha en fin sommar, fundera på vad som är viktigt för dig och ge dig själv chansen att ibland bara göra ingenting!
”The most exciting breakthroughs of the twenty-first century will not occur because of technology, but because of an expanding concept of what it means to be human.”
/John Naisbitt
Mitt i prick! Det är definitiv här det händer - det är människorna som gör skillnaden!
Men det är inte konstigt att vi glömmer det och att vi befinner oss där vi gör med tanke på hur vi genom tiden har utvecklat hur vi ser på världen, oss själva och på organisationer.
Det vanligaste sättet vi ser på organisationer är fortfarande som en "maskin" med delar som sätts ihop och som ska oljas och allt bygger på att vinna över konkurrenter och få tillväxt och vinst. Hemligheten bakom framgången anses vara ambition, innovation och målstyrning. Uppgiften är viktigare än relationen. Värderingar och kultur är något som står på agendan och "bör" ordnas men när valet kommer att välja mellan väredringar och vinst så vinner alltid vinst.
Modellen bygger också på att vi försöker "skapa behov" , få folk att behöva mer, köpa mer, äga mer för att bli hela och lyckliga. Framgång mäts med hjälp av pengar och erkännande.
Boken ”Reinventing Organizations” ger en otroligt spännande beskrivning av vilka stadier vi människor gått igenom vad gäller hur vi ser på världen, oss själva och organisationer fram till nu och vart vi är på väg!
Det vanligaste synsättet börjar nu visa sig vara ohållbart, både för naturen, planeten och för människors välbefinnande. Vi söker tillväxt för dess egen skull, utan syfte och mening och det kommer inte hålla. Vi upplever tomhet och söker något annat för att känna mening.
Vi kanske behöver börja se på framgång ur ett annat perspektiv?
”In contrast with previous stages, the order is reversed: we do not pursue recognition, success, wealth and belonging to live a good life. We pursue a life well-lived, and the consequence might just be recognition, success, wealth and love. “/ Frederic Laloux
Om vi ser det så istället - vad skulle det i så fall betyda för vilka val man gör i livet framöver?
Om de mår bra så går företaget bra.
Dina chefer är en otroligt viktig byggsten i ett inspirerande och effektivt företagsklimat och det blir en avgörande framgångsfaktor att löpande ge chefer extra stöd och ny ENERGI.
De flesta chefer med personalansvar både är och har en chef. De ska prestera både inom sitt verksamhetsområde och som ledare.
MELLANCHEFER är ofta mer stressade än personer högre upp och lägre ner i hierarkin, de sitter ofta i kläm och behöver både hantera kraven och riktlinjerna uppifrån men också stora förväntningar från sina team.
Allt är chefens fel
Maria Uggelberg hoppade av jobbkarusellen och skrev boken Allt är chefens fel – om att välja rätt chef för att må bra på jobbet.
Varför ska man vara kräsen när man väljer chef?
Eftersom allt börjar i toppen. Företagsledningen sätter tonen och företagskulturen är avgörande för hur vi mår. Det finns alla möjliga orsaker till att en del företagskulturer inte är bra men det börjar i toppen.«